BT_Website_Banner Wandelingen_2000_smaller.jpg

Wandelingen

Verken de binnenstad met de beste gidsen van Brussel. Voor het eerst in de stad of al jaren inwoner? Deze gratis wandelingen en rondleidingen weten iedereen te verleiden.

  • Alle wandelingen zijn gratis (dranken of degustaties onderweg niet inbegrepen).
  • Alle wandelingen worden gegidst in het Nederlands, op één Engelstalige wandeling en fietstocht en één Franstalige wandeling na.
  • Alle wandelingen vertrekken op de Grote Markt of in Kanal - Centre Pompidou (Akenkaai). Meld je aan bij de infostand.
  • Niet alle wandelingen maken een lus. Zijn start- en eindpunt verschillend? Een medewerker wijst je de weg terug naar het vertrekpunt of naar de festiviteiten in het centrum.
  • Om zeker te zijn van een plekje schrijf je je best vooraf in. Klik op de reservatielink bij de wandeling van je keuze.
  • Hapje eten? Speciaal voor Vlaanderen Feest, Brussel Danst serveren deze 5 restaurants een echte Brusselse stoemp-saucisse met een drankje voor slechts € 15: ’t Kelderke, La Brouette, De Witte Roos, Le Roy d’Espagne (Grote Markt) en Het Goudblommeke in Papier (Cellebroersstraat).

Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten op Vlaanderen Feest, Brussel Danst? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

 

 

Bezoek aan het Brussels Parlement

Elk uur neemt een gids een groep mee van de Grote Markt naar de Lombardstraat. Daar ligt het kloppende hart van de gewestelijke politiek: het Brussels Parlement. Je bezoekt er niet alleen het halfrond en de statige Spiegelzaal; je kan er ook hedendaagse kunst bewonderen van grote namen als Wim Delvoye en Michel Mouffe.

vertrek en aankomst: Grote Markt
gids: Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Inschrijven

Met Rick de Leeuw door het Brussel van Jan Smeken

500 jaar na de dood van de Brusselse stadsdichter Jan Smeken vormt zijn leven en werk de grondstof voor de prachtige schelmenroman ‘Ik, Jan Smeken’. Co-auteur en meesterverteller Rick de Leeuw neemt je mee op sleeptouw door het Brussel van de 16de eeuw. De middeleeuwen lijken soms verrassend dichtbij.

vertrek en aankomst: Grote Markt
gids: Rick de Leeuw

Inschrijven

 

Rondleiding in Kanal - Centre Pompidou

Met Kanal - Centre Pompidou heeft Brussel er een spectaculaire culturele attractie bij. In de voormalige Citroëngarage, verspreid over wel 39 000 m², kan je sinds kort topstukken bewonderen uit de moderne en hedendaagse kunst. Maak kennis met een bijzonder kunstproject in een iconisch gebouw.

vertrek en aankomst: Kanal - Centre Pompidou
gids: Korei

Inschrijven

Knappe koppen in de kijker  

België is een klein land, maar aan grote Belgen geen gebrek. Victor Horta en Hergé zijn wereldberoemd, maar ook de grondlegger van het World Wide Web en de uitvinder van bakeliet zijn landgenoten. Een gids vertelt honderduit over de knapste koppen uit de vaderlandse geschiedenis. Hij neemt je mee langs plekken in Brussel waar ze in de kijker staan.

vertrek en aankomst: Grote Markt
gids: Klare Lijn

Inschrijven

 

De torens van de kathedraal

Beklim de torens van de imposante Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele. Onderweg naar een adembenemend uitzicht leer je alles over de geschiedenis van het kerkgebouw, de romaanse en gotische bouwstijl, de verschillende bouwfases en restauraties, de klokken en het prachtige gebrandschilderde glas in lood.

vertrek en aankomst: Grote Markt
gids: Kerk en Toerisme Brussel

Inschrijven

Chocoladewandeling

Brussel en chocolade, het perfecte huwelijk! Wandel van de Grote Markt naar de Zavel en proef heerlijke chocoladehapjes. Leer meer over de bereiding van chocolade, ontdek de wieg van de praline en bezoek de winkels van moderne chocolatiers en hofleveranciers. Een proefparcours voor chocolatofielen! De wandeling is gratis. Voor de degustaties betaal je € 8 (ter plekke te betalen aan de gids).

vertrek en aankomst: Grote Markt
gids: Polymnia

Inschrijven

 

Brussel in het Brussels

Ga op ontdekking naar verdoken Brusselse plekjes in het gezelschap van een echte Vlaamse Brusselaar. Gids Leo Camerlynck is medestichter van de Academie van het Brussels. Hij leidt je langs binnenpleintjes met een roemrijk verleden en kruidt zijn verhaal met typische Brusselse anekdotes in het sappigste dialect van het land.

vertrek en aankomst: Grote Markt
gids: Leo Camerlynck

Inschrijven

Seks in de city

Tijdens deze gegidste wandeling ga je op zoek naar de sporen van prostitutie, seks en plezier in de 19de-eeuwse stad. Vaak gaat het om onvermoede plaatsen: van de chique Sint-Hubertusgalerijen tot de Getrouwheidsgang, waar ene Mae West café hield. Zelfs de urinoirs van de kathedraal waren ooit een oord van pret en verderf!

vertrek en aankomst: Grote Markt
gids: Broodhuis

Inschrijven

 

Havenwijk, Thurn & Taxis en Parckfarm

Verken de Havenwijk en de site van Thurn & Taxis. Met het verdwijnen van de treinen en sporen kwam daar een enorme ruimte vrij. Met de ‘broodrooster’ van Leefmilieu Brussel en het Herman Teirlinckgebouw kregen de historische pakhuizen er al enkele hedendaagse tegenhangers bij. Het park werd een gezellige ontmoetingsplek, met volkstuintjes, bijenkasten en de Parckfarmserre.

vertrek: Kanal - Centre Pompidou
aankomst: Parckfarm
gids: Brukselbinnenstebuiten

Inschrijven

Downtownbrussels.art

Brussel is een belangrijke speler op de internationale kunstmarkt. Beroemde kunstenaars en jong artistiek geweld zakken af naar Brussel om hier hun werk voor te stellen. Downtownbrussels.art is een platform dat galerieën, musea, tentoonstellingsruimtes en privécollecties van hedendaagse kunst bijeenbrengt. Maak kennis met niet te missen adresjes op het parcours: Kanal - Centre Pompidou, artlead, ARGOS, Vanhaerents Art Collection en meer.

vertrek: Kanal - Centre Pompidou
aankomst: Ninoofsepoort
gids: Korei

Inschrijven

 

Bezoek aan het Stripmuseum

Brussel is de stripstad bij uitstek. En met het Stripmuseum beschikt het beeldverhaal over een waar paleis in de hoofdstad. Het museum is ondergebracht in de voormalige warenhuizen Waucquez, een meesterwerk van de hand van Victor Horta. Kuifje en de Smurfen nemen je mee naar een wereld waar creativiteit geen grenzen kent.

vertrek en aankomst: Grote Markt
gids: Belgisch Stripcentrum

Inschrijven

Met de fiets door Brussel

Zin om Brussel te verkennen met de fiets? Een enthousiaste wielergids rijdt met jou een tour van verschillende Brusselse wijken. Een ideale mix van beroemde trekpleisters en onbekende, verrassende plekjes, met halverwege een pauze in een gezellig café. Je eigen fiets hoef je niet mee te brengen. Je kan er gratis eentje lenen ter plekke.

vertrek: Grote Markt
aankomst: Centraal Station
gids: Cactus

Inschrijven

 

De toren van het Stadhuis

De toren van het Stadhuis heeft nog lang niet al zijn geheimen prijsgegeven. Tijdens deze rondleiding ontdek je er een paar. De beklimming is de moeite waard: ver boven de middeleeuwse daken en steegjes ligt misschien wel het meest indrukwekkende panorama van heel Brussel.

vertrek en aankomst: Grote Markt
gids: Caldenberga

Inschrijven

Hartje Brussel: Grote Markt en omgeving

De Grote Markt is werelderfgoed. Zelfs Napoleon was onder de indruk! Grasduin in het verleden van de ‘Niedermerct’ aan de hand van zijn volksverhalen en -helden: van Bruegel en Everaard t’Serclaes tot Manneken Pis. De gids vertelt over de glorietijd van de Beurs en neemt je mee naar het Heilig Eilandje, Johan Verminnens Rue des Bouchers, tot aan de voet van Sint-Michiel.

vertrek en aankomst: Grote Markt
gids: vtbKultuur

Inschrijven

 

Werken van barmhartigheid: Brussel centrum

De hongerigen spijzen, de dorstigen laven, de naakten kleden, de zieken bezoeken … Zelfs in het hartje van de hoofdstad zijn dit nog steeds reële uitdagingen. Gelukkig zijn er heel wat organisaties die zich dagelijks inzetten voor mensen in nood. Ga mee op tocht in Brussel en maak kennis met inspirerende hulpverleners en hun alledaagse heldenwerk.  

vertrek en aankomst: Grote Markt
gids: Tochten van hoop

Inschrijven

Kuieren door de Kaaienwijk

Ooit was de Kaaienwijk een echte haven. In de 19de eeuw werden de oude dokken gedempt en het stapelhuis afgebroken. De plannen voor de nieuwe wijk lagen klaar, maar toen gooide de Eerste Wereldoorlog roet in het eten. Het uitstel verklaart de eclectische bouwstijl. Art deco, functionalisme, modernisme … Je ziet het allemaal tijdens een prachtige wandeling.

vertrek en aankomst: Kanal - Centre Pompidou
gids: Klare Lijn

Inschrijven

 

Brussel op versvoeten

Van Hertog Jan I tot Passa Porta, van Multatuli tot Yourcenar … Neem een duik in 700 jaar Brusselse literatuurgeschiedenis. Een belezen gids leidt je langs bibliotheken en boekenwinkels, schrijverskabinetten, woon- en redactieadressen, de lievelingsplekjes van beroemde auteurs, literaire cafés en andere plaatsen van letterkundige waarde. 

vertrek en aankomst: Grote Markt
gids: Culturama

Inschrijven

Stad in beweging

In de Vergeten hoek of Duivelshoek, tussen de centrale lanen en het kanaal, is sinds de jaren 90 een heuse verjongingskuur aan de gang. Fabrieken worden lofts. Bedrijven en cultuurtempels nemen hun intrek in oude opslagplaatsen. Nieuwe, hippe winkels en restaurants wagen hun kans. Ga mee op wandel en voel Brussel bougeren!

vertrek: Grote Markt
aankomst: Ninoofsepoort
gids: Brukselbinnenstebuiten

Inschrijven

 

Havenlaan, Tivoli, Greenbizz en Parckfarm

Op de Havenlaan davert het verkeer als vanouds voorbij. Maar aan weerszijden van de straat staan de vernieuwingen niet stil. Tivoli Green City wordt de eerste duurzame wijk van Brussel, Greenbizz is een broeihaard voor start-ups en Parckfarm is een gezellige ontmoetingsplek in het stadsgroen. Laat je op sleeptouw nemen door een dynamisch stukje Brussel.

vertrek: Kanal - Centre Pompidou
aankomst: Parckfarm
gids: Brukselbinnenstebuiten

Inschrijven

Frère Jacques, slaapt gij ooit?

De Sint-Jacobswijk slaapt nooit. De buurt is een bonte mix van toeristen en exotische handelaars, van vele godsdiensten en evenveel ongelovigen, van chocoladewinkels, stokoude cafés en dure sterrenrestaurants. Hier reden de eerste treinen en vind je de echte Manneken Pis. Verken de slapeloze microkosmos op een steenworp van de Grote Markt.

vertrek en aankomst: Grote Markt
gids: Klare Lijn

Inschrijven

 

De Marollen, een eeuwenoud misverstand

Stadgids Luc Surdiacourt ging op zoek naar de herkomst van de naam ‘Marollen’. De vertrouwde historie over de kloosterorde der Maricolen bleek alvast niet te kloppen. Jarenlang onderzoek mondde uit in een verrassend boek. Benieuwd naar het echte verhaal? De auteur vertelt het je zelf tijdens een wandeling in de bekende Brusselse volkswijk.

vertrek en aankomst: Grote Markt
gids: Bruniek

Inschrijven

Werken van barmhartigheid: De Marollen

De hongerigen spijzen, de dorstigen laven, de naakten kleden, de zieken bezoeken … Zelfs in de bekendste wijken van Brussel zijn dit nog steeds reële uitdagingen. Gelukkig zijn er heel wat organisaties die zich dagelijks inzetten voor mensen in nood. Ga mee op tocht in de Marollen en maak kennis met inspirerende hulpverleners en hun alledaagse heldenwerk.

vertrek en aankomst: Grote Markt
gids: Tochten van hoop                               

Inschrijven

 

Brussel op een notenbalk

Vlaanderen feest, Brussel danst … En daar heb je natuurlijk muziek voor nodig. Zet op deze feestdag een muzikaal stapje in de wereld. Je krijgt antwoord op allerlei muzikale vragen en neemt een duik in de fantastische muziekgeschiedenis van Brussel, van de Muntschouwburg tot de jazzclubs, van Jacques Brel tot Stromae.

vertrek en aankomst: Grote Markt
gids: Klare Lijn

Inschrijven

Kleuren maken de stad

Brussel is een kleurrijke stad. Dat mag je gerust letterlijk nemen. Al in de middeleeuwen stond Brussel bekend voor de bonte wandtapijten die men er weefde. Vlakbij de AB getuigt de Ververshoek van een fleurig ambachtelijk verleden. Vandaag zijn er de stripmuren en de bloementapijten. Maak een reis door de tijd en ontdek de kleurrijkste plekjes in het historische centrum.

vertrek en aankomst: Grote Markt
gids: Culturama

Inschrijven

 

Street Art in Brussel

De straten van Brussel hebben wat weg van een kunstgalerij. Graffiti, tags, stickers, stencils … Street art is overal. De overheid weet zich niet altijd een houding te geven: bestraffen, aanvaarden, bestrijden of recupereren? Een kenner neemt je mee in de Kanaalzone en vertelt honderduit over het werk van kunstenaars als Ralers, CTS en grootmeester Bonom.

vertrek: Kanal - Centre Pompidou
aankomst: Vlaamsepoort
gids: Brukselbinnenstebuiten

Inschrijven

Thurn & Taxis maakt zich op

Op de historische site van Thurn & Taxis wordt druk gebouwd. Je vindt er knappe hedendaagse architectuur, maar ook enkele prestigieuze renovatieprojecten. De eerste woningen en kantoren werden al ingehuldigd, en architectenbureaus hebben grootse plannen met de oude goederenstations. Geef je ogen de kost op deze boeiende architectuurwandeling.

vertrek: Kanal - Centre Pompidou
aankomst: Thurn & Taxis
gids: Korei

Inschrijven

 

Horta Inside Out

Bezoek enkele parels uit het oeuvre van Victor Horta: het Centraal Station, het Paleis voor Schone Kunsten, de oude winkel van de gebroeders Wolfers en de Waucquez-warenhuizen. Dit jaar, 70 jaar na zijn overlijden, vervallen de auteursrechten op het werk van de wereldvermaarde architect. Een uitstekende gelegenheid om de art nouveau-meester nog eens in de schijnwerpers te zetten.

vertrek en aankomst: Grote Markt
gids: Korei

Inschrijven

Brussel, tussen hond en wolf

Wanneer de nacht valt, verandert de buurt rond de Beurs in een magneet van lichtjes. Van overal stromen mensen toe om te eten, te drinken, te feesten, te kijken en bekeken te worden. Veel locaties hebben nog steeds een mondaine uitstraling. Pathé Palace was de eerste cinema in Brussel en werd recent gerestaureerd. Bezoek deze prachtige nieuwe ontmoetingsplek in de stad.

vertrek en aankomst: Grote Markt
gids: Korei

Inschrijven

 

In het spoor van Sint Niklaas

Iedereen kent Sint Niklaas als de goedgeefse kindervriend. Minder bekend is zijn rol als patroonheilige van de kooplieden. Volg het spoor van de goedheilig man door Brussel, van het oude naar het moderne winkelcentrum, door de majestueuze galerijen en de nauwe straatjes van het Ilot Sacré.

vertrek en aankomst: Grote Markt
gids: vtbKultuur                              

Inschrijven

Walking the Line

Voor zijn nieuwste performance neemt choreograaf Benjamin Vandewalle je mee de stad in. Je vertrekt als een groep individuen en transformeert gaandeweg tot één collectief lichaam. Een aaneenschakeling van tableaux vivants doet je met een nieuwe blik naar de stad kijken. Of hoe een wandeling ook een beetje kunst kan zijn.

vertrek en aankomst: Grote Markt
gids: Kaaitheater

INSCHRIJVEN

 
vlieg.png

Familiewandeling: Op zoek naar de Zenne

Brussel is ontstaan aan de Zenne. De naam van de stad verwijst naar een plaats aan het water. De rivier is dan ook van levensbelang voor de stad. Maar waar is de Zenne nu? Vertrek op zoektocht met een ervaren Brusselgids. Volg de loop van de rivier en leer meer over de geschiedenis van het water in Brussel. Een wandeling voor het hele gezin.

vertrek en aankomst: Grote Markt
gids: Stapstad

Inschrijven

vlieg.png

Familierondleiding: Affiches Belle Epoque

Koop, koop, koop! Spetterende slogans, kunstzinnige tekeningen en duizenden nieuwe verleidingen … In het fraaie Broodhuis op de Grote Markt bewonder je een prachtige verzameling geïllustreerde affiches en reclameboodschappen uit een welvarend verleden. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar en hun ouders.

vertrek en aankomst: Grote Markt
gids: Broodhuis

Inschrijven

vlieg.png

Familiewandeling: Cultuur op je bord

Wafels, pralines, karakollen of friet met mayonaise … Elk gerecht heeft zijn verhaal. Wat is de invloed van vreemde culturen op onze gerechten en eetgewoontes? En wat vertellen de straatnamen hierover? Je hoort het allemaal op deze wandeling voor foodies en smulpapen van alle leeftijden. Proevertjes mogen natuurlijk niet ontbreken.

vertrek en aankomst: Grote Markt
gids: Stapstad

Inschrijven